Fibromyalgie en de toegevoegde waarde van thermografie

De Latijnse benaming voor deze aandoening komt voort uit de woorden “Fibro” dat staat voor bindweefsel, “myo” dat staat voor spier en “algie” dat duidt op pijn.

Fibromyalgie (FM) wordt ook wel “wekedelenreuma” of “spierreuma” genoemd en is niet levensbedreigend. Echter dit syndroom waarvan men de oorzaak nog steeds niet achterhaald is ondanks vele onderzoeken, kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Deze aandoening gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid soms met tintelend en brandend gevoel in ledematen, spijsverteringsstoornissen, krachtverlies, snel verzuurd lichaam, vermoeidheid, concentratieproblemen en meer.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het zenuwstelsel ook een grote rol speelt bij fibromyalgie. Men denkt ook dat er mogelijk meerdere vormen van fibromyalgie bestaan.

Het stellen van de diagnose fibromyalgie.

fibromyalgieVoor artsen is het erg lastig de diagnose fibromyalgie te stellen, dit komt mede omdat de symptomen ook kunnen voorkomen bij andere veel voorkomende aandoeningen. Daarnaast kan fibromyalgie niet aangetoond worden met bijvoorbeeld bloedonderzoek, echografie of rontgenfoto’s. Hierdoor stuit een patient ook op onbegrip en omdat de ziekte aan de buitenkant niet zichtbaar is. Ook door artsen wordt fibromyalgie nog niet altijd erkend.

Voor 1990 werd de diagnose meestal gesteld aan de hand van een protocol. De chronische pijn en/of stijfheid moest minimaal 3 maand aanwezig zijn of drie of meer plekken in het lichaam Zowel in boven en onderlichaam aanwezig. Daarnaast moeten er minimaal 11 van de 18 tenderpoints gevoelig zijn.

Sinds 2000 wordt er een nieuwe manier gebruikt bij het stellen van de diagnose fibromyalgie. Er wordt nu gebruik gemaakt van de “fibromyalgiescore”.

Dus aan de hand van een formuliertje wordt momenteel de diagnose gesteld. Maar wat nu als er een mooie techniek bestaat zoals medische thermografie die nu ook daadwerkelijk de pijnlocaties in beeld kan brengen! Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is dit bepaald. Super mooi, toch?

Eindelijk het bewijs in een foto dat u echt pijn heeft en waar de oorzaak zit. Zodra de oorzaak in beeld is gebracht maakt dit het behandelen een stuk eenvoudiger.

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom velen met de diagnose fibromyalgie andere symptomen en pijnklachten hebben? Horen deze pijnklachten wel bij het fibromyalgie syndroom? Zijn deze echt onbehandelbaar?

Weet u waar uw pijn exact vandaan komt?

Breng het in beeld met thermografie!

Maar 1 onderzoek nodig, we brengen het gehele lichaam in beeld!

Erg goede resultaten!

Thermografie en fibromyalgie
  • Fibromyalgie houdt patiënten uit de diepe slaap, slaapstoornissen zijn meetbaar met thermografie.
  • Bij fibromyalgie is er een verstoring van de warmte-regulatie, dit is meetbaar met thermografie.
  • Fibromyalgie patiënten hebben pijn, pijn die ook veroorzaakt kan zijn door bijvoorbeeld de spieren, gewrichtsbanden, gewrichten, slijmbeurzen, zenuwen. Dit is erg goed in beeld te brengen met thermografie. Dit houdt in dat als men eenmaal weet welke structuur de pijn veroorzaakt, dit in de meeste gevallen behandelbaar is!

Waarom een medisch thermografisch onderzoek

De uitslag van een medisch thermografie onderzoek geeft uw zorgverlener meer duidelijkheid over de oorzaak van uw pijnklachten en om welke structuren het gaat. Hierop kan gericht een behandeling ingesteld worden voor maximaal resultaat!

Na de uitslag van het thermografisch onderzoek kunnen we u doorverwijzen naar artsen gespecialiseerd in de behandeling van fibromyalgie patiënten.

Welk thermografisch onderzoek is geschikt voor mij

Bij klachten op verschillende plaatsen in het lichaam zoals o.a. bij fibromyalgie het geval is, moeten we altijd naar het gehele lichaam kijken. Alleen met deze werkwijze kunnen we alles goed in kaart brengen met betrekking tot de oorzaak van de problemen die u ervaart.

Afspraak maken

U kunt heel eenvoudig een afspraak maken door dit formulier in te vullen:

Consult: Gehele lichaam

Wat nu na het thermografisch onderzoek

U ontvangt een schriftelijke uitslag incl. het beeldmateriaal voor uw zorgverlener. Ook werken wij met een aantal zorgverleners samen waar we u naar kunnen doorverwijzen.

Slaapstoornissen zijn rond de ogen goed zichtbaar te maken met medische thermografie.

We onderzoeken het gehele lichaam op afwijkende warmtepatronen. Een verstoring in de thermoregulatie is erg goed in beeld te brengen met medische thermografie.

Alle bevindingen uit het onderzoek worden door een arts nauwkeurig gedocumenteerd.